Πώς να Διδάξετε Οικονομία στα Παιδιά

Από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα χρήματα. Είτε ακούν πως καθετί έχει μία αγοραστική αξία, είτε δέχονται χρήματα ως δώρα. Πολύ συχνά θα ακούσουν τους γονείς να συζητούν για τα οικονομικά ή θα τους αρνηθούν οι δικοί τους μία δραστηριότητα ή κάποια αγορά, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις χρηματικές απαιτήσεις. Όλα αυτά αποτυπώνονται στο μυαλό του παιδιού, αλλά δεν υπάρχει το σωστό υπόβαθρο, ώστε να γίνει δεκτό το χρήμα ως κάτι που δεν περιορίζει, αλλά χρησιμεύει – lanme.se.

Για να μάθει το παιδί να εκτιμά τα χρήματα και να αποταμιεύει, ορίστε μερικές συμβουλές που καλείστε να ακολουθήσετε:

Διασκεδάστε Καθώς Αποταμιεύετε: Είναι απαραίτητο τα παιδιά να κινητοποιηθούν, ως προς την σημασία της αποταμίευσης. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να ενδιαφερθούν ως μορφή διασκέδασης. Γι’ αυτό το λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουμπαράδες με πολύχρωμα σχέδια και σχήματα, μορφές ζώων όπως το γουρουνάκι, καλαίσθητα βάζα και κουτάκια.

Επιβραβεύστε την Προσπάθεια: Όταν το παιδί σας προσπαθεί να αποταμιεύσει, επιβραβεύστε το. Αυτή του η συμπεριφορά θα πρέπει να κρίνεται ως σωστή και να ενθαρρύνεται μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το βοηθήσετε δίνοντάς του επιπλέον κέρματα όταν φτάνει κάποιον στόχο. Επίσης, μπορείτε να το επιβραβεύσετε αφενός λεκτικά, αφετέρου μέσω κάποιας άλλης δραστηριότητας.

Δώστε το Παράδειγμα: Τα παιδιά συνήθως ακολουθούν την συμπεριφορά των γονιών. Για να εμπνεύσετε λοιπόν το παιδί σας, είναι σημαντικό να έχετε παρόμοια συμπεριφορά κι εσείς. Αν από την μεριά σας σπαταλάτε τα χρήματά σας αλόγιστα και δεν μπορείτε να ελέγξετε τα οικονομικά σας δεδομένα, τότε πώς περιμένετε να το κάνει ένα παιδί; Αποταμιεύστε και οργανώστε τα οικονομικά σας και το παιδί θα σας ακολουθήσει!

Βάλτε Προτεραιότητες: Ορισμένα έξοδα είναι αναπόφευκτα. Η αγορά των εξωσχολικών βιβλίων για το φροντιστήριο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όμως η αγορά δύο μπουφάν αντί για ένα ή η παρακολούθηση μαθημάτων μουσικής και ζωγραφικής μπορεί να τροποποιηθεί. Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια της προτεραιότητας. Αφήστε το να πάρει μόνο του τις αποφάσεις και να επιλέξει αυτά που πραγματικά επιθυμεί.

Μιλήστε Μαζί: Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, είναι αναγκαίο να συζητήσετε σχετικά με τα χρήματα. Προσπαθώντας να είστε αναλυτικοί, διαφωτιστικοί αλλά και χωρίς να κουράσετε ή να τρομάξετε το παιδί, δώστε του να καταλάβει ότι τα χρήματα είναι μέρος της καθημερινότητας. Δεν θα πρέπει να τα εκθειάζετε, ούτε όμως και να υποτιμάτε την αξία τους. Είναι πολύτιμα εργαλεία, τα οποία εξυπηρετούν ανάγκες και επιθυμίες. Αν το κατανοήσει αυτό, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.

Να Είστε Επιεικείς: Ο καθένας έχει οικονομικές αστοχίες και η ύπαρξη τόσο πολλών άρθρων σχετικά με τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είστε επιεικείς με το παιδί σας, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να αποταμιεύσει ή να επιτύχει τους στόχους που έχετε θέσει μαζί (ta lån). Αύριο είναι μία καινούρια ημέρα και μία ακόμη προσπάθεια, η οποία σίγουρα θα είναι πιο επιτυχημένη.

Μάθετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών τους και όχι να δίνουν σε αυτά μεγαλύτερη αξία από όση χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά σας θα είναι χαρούμενα, ακόμη και με περιορισμένα χρήματα στη ζωή τους.